ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

H COSMOTE είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με 7,7 εκατομμύρια συνδρομητές.[2] Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Αθήνα και είναι 100% θυγατρική του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε δύο ακόμη χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω θυγατρικών: Στην Αλβανία με την AMC (σήμερα Telecom Albania) και τη Ρουμανία με την COSMOTE Romania (σήμερα Telecom Romania), απευθυνόμενη συνολικά σε μία διευρυμένη αγορά 45 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στο σύνολο των δύο αυτών χωρών η COSMOTE εξυπηρετεί σήμερα περίπου 28,4 εκατομμύρια πελάτες.
Η COSMOTE ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Απρίλιο του 1998 και μόλις ένα χρόνο μετά συμπλήρωσε 1 εκατομμύριο συνδρομητές. Το 2000, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 2001, η COSMOTE κατέκτησε την 1η θέση στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πελάτες.

Το 2006 απέκτησε το 99% περίπου των μετοχών της Ανώνυμης Βιομηχανικής Εμπορικής Εταιρείας Γερμανός Α.Β.Ε.Ε. και η οποία είναι πολυεθνική αλυσίδα franchise λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών προϊόντων. Την ίδια χρονιά, ήταν η μοναδική ελληνική εταιρεία που συμπεριλήφθηκε στη λίστα Information Technology 100 του περιοδικού BusinessWeek με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως.

Τον Φεβρουάριο του 2007, η COSMOTE διέθεσε πρώτη στην ελληνική αγορά, πακέτα ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερού Internet (ADSL) σε συνδυασμό με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο ΟΤΕ υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της COSMOTE.

Οκτώ περίπου χρόνια μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διαπραγμάτευση της μετοχής της COSMOTE έπαυσε από την 1η Απριλίου 2008.

Το 2008, υποχρεωμένη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΠΓΔΜ, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Telekom Slovenije για την πώληση του 100% της COSMOFON και της GERMANOS στα Σκόπια, λόγω της εξαγοράς του 40% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, όπου η τελευταία διατηρούσε ήδη στη χώρα μια θυγατρική ανταγωνιστική εταιρεία. Σήμερα η COSMOTE δεν δραστηριοποιείται στη χώρα.

Το 2010, η COSMOTE αναβάθμισε το δίκτυό της, διαθέτοντας ευρυζωνικές ταχύτητες έως 42,2 Mbps καθοδικής ζεύξης και 5,8 Mbps ανοδικής ζεύξης, ενώ ανακοίνωσε πιλοτικές δοκιμές για LTE.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η πληθυσμιακή κάλυψη του 3G δικτύου της εταιρείας ξεπέρασε το 98%. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η COSMOTE ανανέωσε την άδειά της στα 900 MHz και απόκτησε επιπλέον φάσμα στα 900 & 1800 MHz στο πλαίσιο διαγωνισμού της ρυθμιστικής αρχής (σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), έναντι ποσού που ξεπερνά τα 118 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2012 η AMC (νυν Telekom Albania) διέθεσε υπηρεσίες 3G στην Αλβανία, ενώ μόλις τον Απρίλιο, η πληθυσμιακή κάλυψη 3G ανήλθε σε 95%. Τον Νοέμβριο, η COSMOTE, πρώτη στην ελληνική αγορά, διέθεσε εμπορικά δίκτυo τύπου 4G (για την ακρίβεια 3.9G), τεχνολογίας LTE, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το 2013 η COSMOTE ξεκίνησε την παροχή της υπηρεσίας HD Voice για το σύνολο των συνδρομητών της και σύστησε στην ελληνική αγορά το Spotify.

Τον Ιούλιο του 2013 η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Telenor για την πώληση του 100% της GLOBUL και της GERMANOS στη Βουλγαρία. Σήμερα η COSMOTE δεν δραστηριοποιείται στη χώρα.

Πηγή: Βικιπαίδεια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροVodafone, αφιέρωμα 1ο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here